Towngas: výhradný dodávateľ plynu


Towngas je obchodné meno firmy Hong Kong and China Gas Company, jednej z najstarších firiem v meste, operujúcej od roku 1862. V súčasnosti má monopol na dodávku plynu domácnostiam.

Towngas je neuveriteľne prosperujúca firma: ročne vykazuje zisk okolo 40%. Je to samozrejme preto, že využíva monopolné postavenie na trhu. Dodáva totiž plyn do viac ako 90% domácností. Vláda ho však nekontroluje, pretože, po prvé, v Hongkongu neexistujú protimonopolné zákony, a po druhé, postavenie Towngasu vláda nevníma ako monopol. Ich argument je, že ľudia predsa na varenie a kúrenie môžu používať elektrinu alebo LPG.

K monopolu Towngasu samozrejme prispela vláda svojimi nariadeniami. Ešte v osemdesiatych rokoch bola polovica plynu v meste dodávaná nezávislými operátormi s LPG. V roku 1987 však vyšlo nariadenie, že v štátom budovaných sociálnych bytoch sa môže používať LPG len vtedy, ak v lokalite nie je pripojenie na Towngas. Roku 1991 pribudlo ďalšie nariadenie, ktoré zakázalo umiestniť potrubie s LPG vedľa alebo pod cestnou komunikáciou. To samozrejme oklieštilo možnosti inštalácie LPG a ich podiel na trhu klesol za desať rokov z 50% na 19%.

Od začiatku deväťdesiatych rokov si tak Towngas užíva ničím nerušený monopol. Odzrkadľuje sa to v cene a ziskoch firmy. Hoci napríklad v rokoch 1998 – 2005 firma tvrdila, že nezvýšila cenu, to sa týkalo len základného tarifu. K nemu sa začal účtovať palivový príplatok. Towngas tak v období, keď ceny v Hongkongu klesli o 16% (CPI), zvýšil ceny o takmer 27%. To si skutočne môže dovoliť len monopol.

Nakoniec, aby sme nezabudli prečo vôbec existuje tento monopol, Towngas ovláda Lee Shau-kee, druhý najbohatší Hongkončan. Je z tej vetvy Leeov, ktorí majú aj stavebnú firmu Henderson Land Development, hotely Miramar, a  Hong Kong Ferry.

Comments

Popular Posts