Disneyland: Ako vláda dotuje americký konglomerát


Hongkonský Disneyland, najmenší na svete, opäť raz vykázal stratu, tentokrát to je 345miliónov HKD. Znovu sa tak oživila debata o tom, či je zábavný park potrebný a akým spôsobom by mal byť manažovaný.

Disneyland je joint venture medzi hongkonskou vládou (53%) a spoločnosťou Disney (47%). Funguje od roku 2005 a zatiaľ bol ziskový len v troch rokoch, 2012 až 2014. Transparentnosťou nevyniká, v prvých štyroch rokoch odmietol zverejniť podrobné čísla o fungovaní firmy. Analytici spočítali, že od založenia Disneyland priniesol zisk 683 miliónov HKD a stratu 4,5 miliardy HKD.

Dôležitý je ale fakt, že stratu nesie takmer výlučne len hongkonská vláda. Podľa odhadov poslancov hongkonského parlamentu, Disneyland platí ročne približne 50 miliónov dolárov firme Disney ako poplatok za management a ďalších 200 miliónov ako licenčné poplatky. Inými slovami, ak je Disneyland v zisku, dostane Disney poplatok za management, licencie a podiel zo zisku, ak je Disneyland v strate, dostane firma Disney poplatok za management, licencie a je oslobodená od platenia dane. Aká výhodná zmluva!

Disneyland má samozrejme vždy vysvetlenie, prečo bola firma v strate: raz je to silný dolár, inokedy otvorenie nového Disneylandu v Šanghaji, nedostatok atrakcií, naposledy zase vyššie odpisy. Vláda prezentuje Disneyland ako dlhodobú investíciu a namiesto toho, aby tento stratový podnik okamžite zavrela a postavila na uvoľnenej ploche nedostatkové bývanie, robí presný opak. V priľahlej oblasti na ostrove Lantau sa už pracuje na rozšírení parku. Cena tohto špásu: 5,5miliardy HKD!

Comments

Popular Posts