Lokálni brokeri brzdia technologický vývoj


Pri voľbe predsedu hongkonskej vlády priznáva Basic Law, hongkonská miniústava, 18 hlasov z 1200 voliteľom z finančného funkčného obvodu. Za týmito osemnástimi hlasmi stoja najmä miestne malé brokerské firmy a obchodníci z burzy so zlatom a striebrom.

Zdroj: Bloomberg
Tak ako v iných oblastiach, zastúpenie vo financiách už dávno nezodpovedá skutočným pomerom. Kým v roku 1999 predstavovali malí brokeri 40% objemu obchodovania na burze, dnes klesol ich podiel len na desatinu. Dve tretinu brokerské biznisu dnes ovládajú veľké medzinárodné firmy ako napríklad Blackrock. Asi neprekvapí, že zástupcovia týchto firiem nemajú žiadne hlasovacie práva.

Malé firmy strácajú pozíciu na trhu, pretože na rozdiel od veľkej konkurencie nemajú dostatok prostriedkov na investovanie do technológie. S nárastom elektronického obchodovania sa väčšina objemu presunula k firmám, ktoré si môžu dovoliť investovať do najnovších technológií.

Menší brokeri preto robia všetko preto, aby sa znížili operačné, právne a regulačné náklady. Keďže majú politickú moc, vedia spomaliť proces preberania svetových štandardov. Hongkonské burzy napríklad až roku 2016 začali používať systém aukcie určujúci closing price, ktorý je v súlade s globálnymi štandardmi. Obchodovanie s derivátmi po záverečných hodinách bolo umožnené o niekoľko desaťročí neskôr ako v Spojených Štátoch, snahy znížiť bid-ask spreads boli dlhodobo odďaľované a trvalo roky, kým sa zrušila prax účtovania minimálnych komisií za obchodovanie.

Poslednou veľkou výhrou malých brokerov je zrušenie návrhu na prísnejšiu kontrolu IPO. Na burze je veľa čínskych firiem, ktoré pred IPO neprešli prísnou kontrolou a ich skryté problémy vyplávali na povrch až po uvedení na burzu, čo spôsobilo mnohým investorom veľké straty. Brokeri oficiálne tvrdia, že sa boja prílišného vplyvu burzy, v skutočnosti len nechcú, aby ich prísnejšia kontrola IPO stála viac peňazí. Burza pod ich vplyvom technologicky zaostáva za globálnou konkurenciou.

Comments

Popular Posts