Málo dobrých Samaritánov

Správa o žene, ktorá sa pošmykla, uviazla hlavou v zábradlí a na následky zranení zomrela, obletela celý svet a vyvolala búrlivú diskusiu. Mnoho ľudí šokoval fakt, že hoci sa okolo ženy zhromaždilo mnoho zvedavcov, nikoho nenapadlo pomôcť jej. Keď nakoniec dorazila polícia, bolo už neskoro a žena nasledujúci deň zomrela.

Facebookový svet okamžite obvinil okoloidúcich z ľahostajnosti, hlúposti a neschopnosti. Z mnohých komentárov však bola cítiť civilizačná nadradenosť voči Číňanom, často krát otvorený rasizmus. Nie je to prvý krát kedy v Číne zomrel človek obklopený ľahostajnými okoloidúcimi, a preto mnohých zvádza myšlienka, že v Číne dávno vyhynula morálka. Ak sa však pozornejšie pozrieme na všetky prípady, prídeme na iný záver.

Ignoranti?

Efekt prihliadajúceho je sociologické vysvetlenie tohto správania. Najznámejším príkladom je smrť dievčatka Wang Yue, ktoré dva krát prešlo auto a minimálne 18 ľudí ju obišlo, keď krvácala uprostred cesty. Pomohla jej až stará žena, ktorá zbierala odpadky. Podobné udalosti boli zaznamenané na viacerých miestach v Číne.

V kontraste so správaním miestnych obyvateľov sa vyzdvihujú príklady, kedy pomohol cudzinec, ako napríklad cudinka v Shanghaji, ktorá pomohla babičke, Američanka, ktorá vytiahla topiacu sa ženu v Hangzhou alebo laowai, ktorý na letisku v Pudongu pomohol pobodanej žene. Prečo ale cudzinci okamžite zasahujú, kým Číňania takéto veci prehliadajú? Odpoveď bude najmä v tom, že kým sa takýto skutok v podaní cudzinca dostane do hlavných správ, podobné správanie Číňana dostane maximálne riadkovú zmienku v miestnych novinách.

Na vine je justícia

Problém je v čínskom zákondarstve. Prípad Peng Yu je v Číne dobre známy a mnohým slúži ako precedens pre správanie v situáciách, keď niekto v okolí potrebuje nezištnú pomoc. Peng Yu pomohol babíčke, ktorá vypadla z autobusu a ona ho na oplátku zažalovala za to, že to bol práve on, kto ju zhodil na zem. Súd dal za pravdu babičke a Peng Yu musel zaplatiť 40,000 yuanov odškodné. Súd pri dokazovaní argumentoval tým, že nikto Peng Yuovi nemôže veriť, že jej chcel nezištne pomôcť, pretože je to proti zdravému rozumu!

Známe je aj množstvo prípadov, kedy starší ľudia zažalovali tých, ktorí im nezištne pomohli. Babička, ktorá prechádzala cez cestu mimo prechod dostala šok, keď videla blížiace sa auto a odpadla. Šofér zastavil 4 metre pred ňou, zdvihol ju zo zeme a dal jej mobil, aby mohla zavolať rodine. Prvé čo povedala, bolo "zrazilo ma auto". Tento prípad dostal veľa mediálnej pozornosti a preto málokto pomôže starším ľuďom v núdzi. Veľavravný je príklad staršieho pána, ktorý spadol na zem a okoloidúci mu pomohli až vtedy, keď zakričal, že nikoho nebude žalovať ak mu pomôžu.

Nie je ľahké odsúdiť dôchodcov, ktorí živoria a chcú si touto cestou privyrobiť. Kritizovať treba naopak sudcov, ktorí dôchodcov priznávajú odškodné za to, že im niekto pomôže. Ťažko sa nám chápu pohnútky, ktoré vedú sudcov k takýmto rozhodnutiam. Niekto argumentuje tým, že väčšina z nich vyrastala v ťažkých časoch Kultúrnej revolúcie, keď neexistovala dôvera medzi ľuďmi, iní tým, že sa sudcovia súcitia so staršími kvôli konfuciánskemu rešpektu k starším, ďalší argumentujú korupciou.

Zdá sa však, že nie je všetko stratené. Každá takáto udalosť vyvoláva silnú odozvu v čínskej spoločnosti, čo je signálom toho, že súcit a morálka v Číne existujú. A v júli tohto roku prijal juhočínsky Shenzhen zákony o dobrých samaritánoch, čím sa stal prvým čínskym mestom ochraňujúcim tých, ktorí chcú nezištne a v dobrej viere pomáhať blížnym svojim.

Comments

Popular Posts