Súdny proces v Hong Kongu: denník SME a realita

Nedávny článok Matúša Burčíka v denníku SME je príkladom chabej žurnalistiky. Materiál Burčík čerpá z jediného zdroja, z článku v hongkongských South China Morning Post (SCMP). Dobre napísaný článok miestneho novinára prepísal na tendenčný referát, ktorý doplnil o vyjadrenie policajného prezídia.

Kým však článok v SCMP objektívne informuje o procese, Burčík si zjavne potreboval kopnúť do slovenskej polície, a preto dezinformuje. Aj keď sám nemám o slovenskej polícii vysokú mienku, ako novinár by mal Burčík viac ctiť fakty a emócie odsunúť minimálne do názorovej sekcie.

Článok vyznieva tak, že slovenská polícia odmietla prípad vyšetrovať a dnes sa len vyhovára. Pravda je taká, že slovenská polícia v prípade konať nemohla, pretože skutok sa nestal na území Slovenskej republiky, ale v Hong Kongu. Keď im teda pre rokom taliansky novinár Papanelo predal podklady, policajti mali medzinárodnými zmluvami zaviazané ruky. To napokon samotný novinár potvrdil aj na (verejne prístupnom) súdnom pojdenávaní. Burčíkovi odporúčame nalistovať heslo "jurisdikcia".

Na druhej strane je oveľa zaujímavejší príbeh Papanela, ktorý sa infiltroval do slovenského podsvetia, cestoval do Hong Kongu, pral pre nich špinavé peniaze a všetko si nahrával. To sa však čitateľ začne pýtať, prečo nie sú niečoho takého schopní slovenskí novinári, vrátane tých zo SME.

Comments

Popular Posts