Wah Fu

Na južnej strane Hongkongského ostrova sa v tieni Victoria Peaku ukrýva Wah Fu, najstaršie hongkongské sídlisko. Spojené terasy miestnych budov - revolučný architektonický prvok rokov šesťdesiatych – pripomínajú väznice a preto sa mu väčšina cudzincov vyhýba. Wah Fu je však zaujímavé miesto, ktoré určite stojí za návštevu.

Jedným z málo známych dôsledkov kultúrnej revolúcie v Číne bol obrovský príval imigrantov do Hong Kongu. Státisíce ľudí sa každý mesiac snažili dosť cez hranice, a tie tisíce, ktorým sa to podarilo, bolo treba niekde ubytovať. Britskí guvernéri započali v šesťdesiatych rokoch výstavbu public housing, štátom dotovaných bytov, ktorá pokračuje dodnes. Prvým takýmto projektom bolo práve Wah Fu.

Okrem inovatívneho spojenia terás a prepojenia všetkých budov jedným koridorom obsahoval komplex revolučnú novinku: v samom prostriedku bolo postavené obchodné centrum so supermarketom a službami. Tradičné hongkongské obchody boli v tej dobe rodinnými podnikmi a rodiny v nich (alebo nad nimi) aj bývali. Odtrhnutie obchodu od rodiny bolo šokujúce.

Wah Fu bolo spočiatku nepopulárne, pretože bolo ďaleko od urbánnych centier a hlavných ciest. Postupom času však lokalita nabrala na popularite, najmä vďaka tomu, že je vybudované podľa tradičných princípov feng shui: zadná časť smeruje k horám a predok čelí moru. S pokračujúcou výstavbou metra do neďalekého Aberdeenu sa výrazne zlepšuje dostupnosť a developeri už premýšľajú, kde bude najlepšie postaviť nové bloky luxusných apartmánov.

S Wah Fu sa spája ešte jedna významná udalosť: v roku 1985 ho navštívilo UFO. Nízkoletiaca materská loď sa vraj presúvala nad sídliskom tak pomaly, že ju stihol vidieť každý. Niektorí pripisovali zjavenie buddhistickej bohyni Guanyin, iní v tom videli návrat Ježiša. Renomovaní ufológovia v tom však majú už dávno jasno: Hong Kong je pre mimozemšťanov nezaujímavý a len ním prechádzajú na ceste do oveľa zaujímavejšieho čínskeho vnútrozemia. Keďže vždy prichádzajú od mora z juhu, Wah Fu je ideálne miesto na ich pozorovanie.

Comments

Popular Posts