Akciový expres

Burza v Hong Kongu
Zdroj: flickr.com
Na dvadsiate piate výročie nežnej revolúcie sa rozbehol „akciový expres“ spájajúci dve hlavné čínske burzy, hongkonskú so šanghajskou. Po mesačnom odklade, spôsobenom protestami v uliciach Hongkongu, uviedol miestny predseda vlády do pohybu mechanizmus, ktorý umožňuje Číňanom v reálnom čase kupovať akcie čínskych firiem na hongkonskej burze (tzv. H-shares) a Hongkončanom kupovať tie na šanghajskej (A-shares).

Keďže Hong Kong na rozdiel od Číny povoľuje voľný pohyb kapitálu, miestni brokeri umožnia kúpu čínskych akcií investorom z celého sveta, čo je hlavným účelom prepojenia. Obchodovanie z prvého dňa tieto predpoklady potvrdilo: šanghajských akcií sa kúpilo desať krát viac ako hongkonských.

Akciový expres, oficiálne Shanghai - Hong Kong Stock Connect, je vnímaný ako výrazný medzník v liberalizácii čínskeho konta čistého majetku a v zvýšení použitia a zameniteľnosti yuanu.  Zároveň sa tým posilňuje pozícia Šanghaja ako svetového finančného centra. Popri (doteraz neveľmi úspešnej) šanghajskej zóne voľného obchodu je to ďalší reálny krok smerom k otvoreniu sa čínskeho finančného systému svetu.

Dizajnéri finančného mechanizmu si však sú vedomí nedostatkov a rizík plynúcich z investovania v Číne, a tak do neho vniesli množstvo obmedzení: investovať sa môže len do vybraných približne 500 čínskych a 250 hongkonských firiem, existuje denný limit objemu investícií (ktorý bol v smere na Šanghaj dosiahnutý hneď v prvý deň).  Čína dokonca zrušila daň z kapitálového zisku aby zatraktívnila celý projekt.

A ako reagovali akciové trhy? Ten hongkonský sa prepadol, kým šanghajský rástol takmer do rekordných výšok. Skúsení investori však tvrdia, že peniaze tých, ktorí v Číne investovať chceli, si tam už dávno našli cestu. Konzervatívni investori sa naopak Číne dlhodobo vyhýbajú, pretože poznajú miestne „účtovné zvyklosti“: finančné výkazy máloktorej čínskej firmy (a to platí i u tých najväčších) korešpondujú s realitou. Preto regulátori starostlivo vybrali 500 takých, ktorým sa dá do určitej miery dôverovať, a ostatné do projektu nepozvali.

Ak však všetko pôjde podľa plánov architektov čínskych finančných reforiem, o pár rokov sa do programu zahrnú všetky firmy na oboch burzách. Vznikla by tým tretia najväčšia burza na svete podľa trhovej kapitalizácie. A ak by sa k nim pridala burza shenzhenská, ktorá má eminentný záujem, spojený čínsky akciový trh by bol druhým najväčším, i keď stále o viac ako polovicu menším než je ten v New Yorku.

Comments

Popular Posts