Zuckerbergova čínština

Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg v stredu zaskočil zaplnenú učebňu na univerzite Tsinghua, keď uprostred prednášky nečakane prepol z angličtiny do čínštiny.

"Ahojte, ďakujem, že ste prišli. Veľmi rád som prišiel do Pekingu, milujem toto mesto. Moja čínština je zlá, ale učím sa každý deň." Takto zneli Zuckerbergove prvé čínske vety určené verejnosti.

Nebol to však len dopredu pripravený a nacvičený monológ, Zuckerberg nechal moderátora, nech sa ho pýta otázky a on na mieste odpovedal. To si vyžaduje značnú dávku sebavedomia.

Na druhej strane však americký prízvuk, ignorácia tónov a anglická gramatika v prednese spôsobili, že jeho čínštine málokto rozumel. Novinár pre The New York Times, ktorý žije v Číne už šesť rokov, pozeral Zuckerbergovu prednášku so svojím čínskym kolegom. Kým on vedel, o čom Zuckerberg hovorí, čínsky kolega tápal. Isaac Stone Fish z Foreign Policy bol zhovievavejší, keď dal jeho čínštinu na úroveň sedemročného dieťaťa.

Zuckerbergova manželka je dcérou čínskych emigrantov a Mark si už roku 2010 predsavzal, že sa naučí jazyk svojich svokrovcov. Po štyroch rokoch nadišla vhodná chvíľa ukázať ako na tom je. Zuckerberg sa stal členom poradného výboru na univerzite Tsinghua - okrem neho tam sú napríklad Tom Cook z Apple, Jack Ma z Alibaby, alebo bývalý premiér Zhu Rongji - a výlet do Pekingu sa niesol v znamení networkingu s veľkými menami čínskeho biznisu.

Číňania sú často nadšení, keď cudzinec povie jednoduché ni hao v správnom tóne, a preto ich Zuckerbergov prejav nadchol. Avšak štyri roky štúdia, čínska manželka a v podstate neobmedzené zdroje by mali viesť k lepším výsledkom.

Comments

Popular Posts